Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ!

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι φιλοδοξούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση με την ψήφο τους», είπε πριν από λίγες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από τον Ιούνιο του 2003, που διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ στο πρώην ΙΚΑ, το Δημόσιο γνώρισε μεγάλες αλλαγές. Κατ’ αρχήν είχαμε τη μετάβαση από το χειρόγραφο σύστημα στο ηλεκτρονικό, γεγονός που απέφερε πολλαπλά οφέλη τόσο υπέρ του πολίτη όσο και υπέρ του κράτους και των υπηρεσιών. Επίσης παγιώθηκε ο ρόλος του ΑΣΕΠ ως εγγυητή της αξιοκρατικής πρόσληψης προσωπικού, ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω υπαλλήλων με ανώτερα προσόντα.

 

Δυστυχώς τα προβλήματα και η καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων μέσα στους κόλπους του Δημοσίου διαχρονικά συντηρούνταν απ’ όλα τα κόμματα, οπότε οι περισσότεροι πίστεψαν αφελώς στο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Αντ’ αυτού, η κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου με τη δήλωσή της, συντηρεί τον πελατειακό χαρακτήρα του Δημοσίου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα στείλουν και πάλι τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Εκ πρώτης όψεως δεν έχει άδικο να το πιστεύει. Με το αφήγημα «με εμάς δεν κινδυνεύετε και δεν θα χάσει κανείς τη θέση του», με το βόλεμα ημετέρων, με φωτογραφικές διατάξεις, με αθρόες προσλήψεις που ήδη ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, με το κλείσιμο του ματιού σε όσους ευελπιστούν να γίνουν μόνιμοι… Ε, μην είμαστε και πλεονέκτες, γιατί να μην αναμένει ως ελάχιστο αντάλλαγμα την ψήφο μας;

 

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Φοβάμαι πως θα λυπήσω την κ. Χριστοδουλοπούλου, καθώς η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν τάσσεται πλέον με την κυβέρνηση. Αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής της, έχουμε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Πρώτη φορά επικρατεί τόσο απροκάλυπτα και τόσο ευρέως η αναξιοκρατία στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει καν η πρόθεση να απομακρυνθούν οι επίορκοι υπάλληλοι, ενώ η αξιολόγηση είναι σαν το μετρό της πόλης μας, απλώς… δεν υπάρχει! Εφαρμόστηκε σε όσους φορείς ανταποκρίθηκαν, ενώ για τους υπόλοιπους έχει μείνει στα χαρτιά. Τραγική είναι η κατάσταση και στη λειτουργία των υπηρεσιών, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Παραδείγματος χάριν, εδώ και δύο χρόνια, ο ΕΦΚΑ, ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας της χώρας, δεν έχει καθαριότητα, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι τα υποκαταστήματα.

 

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν έχουν υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά, Α4, αναλώσιμα. Στο Περ/κό ΚΕΑΟ Θεσσαλονίκης, που είναι αρμόδιο για την είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών όλης της Κεντρικής Μακεδονίας, οι υπολογιστές λειτουργούν με Windows 2000 (!!!) ενώ υπάρχουν μόνο δύο υπολογιστές με internet που εκ περιτροπής χρησιμοποιούν δεκαπέντε άτομα για τις υποθέσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Καταλαβαίνουμε όμως, πως δεν μπορούμε να τα ’χουμε όλα, και διορισμούς και λειτουργικό Δημόσιο!

 

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει στοιχειώδη λειτουργικά ζητήματα, ενώ είναι προφανές πως και εδώ το μοναδικό της μέλημα είναι η παραμονή της στην εξουσία μέσω ανταλλαγμάτων. Το χειρότερο όμως όλων, είναι το παιδαριώδες επιχείρημα να πείσει τους δημοσίους υπαλλήλους να την ψηφίσουν, γιατί διαφορετικά θα απολυθούν από τον Κ. Μητσοτάκη! Τέτοια έλλειψη θετικού αφηγήματος για τα δικά της πεπραγμένα, τέτοια υποτίμηση της νοημοσύνης του δημοσίου υπαλλήλου που φτάνει να προδικάζει τη στάση του σε ψεύτικα διλήμματα! Γιατί, ενώ έχει τονιστεί επανειλημμένως από τον Κ. Μητσοτάκη, ότι δεν πρόκειται γίνει καμία απόλυση δημοσίων υπαλλήλων από τη ΝΔ, η κυβέρνηση κάνει κανονική προπαγάνδα και καλλιεργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι από εμάς, ως μέλη της ευρύτερης κοινωνίας, με τους ανθρώπους μας να παλεύουν να επιβιώσουν στον ιδιωτικό τομέα, επιθυμούμε την ισορροπία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όχι το να απομυζά ο ένας τον άλλον.

 

Γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με αυτόν τον ρυθμό των προσλήψεων, χωρίς προγραμματισμό, θα είμαστε τόσοι πολλοί, που είτε θα μείνουμε χωρίς δουλειά είτε χωρίς μισθό και τότε σίγουρα δεν θα φταίει ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Εθνικές Εκλογές 2023 – Ράδιο Θεσσαλονίκη
In my views
Εθνικές Εκλογές 2023 – TV 100
In my views
ΔΙΟΝ TV Καλεσμένη στην εκπομπή “Για την Πολιτική” με το δημοσιογράφο Κώστα Πορτοκάλη – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
In my views

Πολυτεχνείου 12, 54625
Θεσσαλονίκη
2310 515 866
6982 082 902

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

ΝΔ