Ζιούτα: Όλες οι λεπτομέρεις για την ασφαλιστική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων

Όπως είναι γνωστό, το ασφαλιστικό έτος αρχίζει στη 1 Mαρτίου κάθε έτους και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου του επόμενου. Κάθε χρόνο ορίζονται οι προϋποθέσεις ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας, που δίνει πρόσβαση σε παροχές σε είδος (πχ νοσηλεία, οπτικά κλπ που χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ) ή σε χρήμα (πχ επιδότηση μητρότητας, ασθένειας κλπ που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ). Τα αλλεπάλληλα έκτακτα γεγονότα (οικονομική κρίση, πανδημία κλπ) επέβαλαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις χορήγησής της, από αυτές που ίσχυαν στο παρελθόν.

 

Σήμερα λοιπόν, οι μισθωτοί θα πρέπει να έχουν 50 ημέρες ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος, συνυπολογίζονται δε οι ημέρες α) επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας, β) λόγω επίσχεσης εργασίας από τον ΟΑΕΔ και γ) λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Οι μη μισθωτοί θα πρέπει να έχουν δύο μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος και να έχουν καταβάλει τις απαιτητές εισφορές του προηγούμενου έτους ή σε περίπτωση οφειλής, να έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους.

 

Την 1η Μαρτίου ανανεώθηκε η ασφαλιστική ικανότητα σε 8.044.869 ασφαλισμένους, συνταξιούχους, άμεσα και έμμεσα μέλη. Σε μερίδα ασφαλισμένων δεν ανανεώθηκε για τρεις λόγους:

1) Είτε γιατί είχαν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

2) Είτε γιατί δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης

3) Είτε γιατί παρόλο που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, οι πιστώσεις δεν έχουν εμφανιστεί στο σύστημα.

 

Για την πρώτη περίπτωση, εφόσον δεν είναι εφικτή η εφάπαξ εξόφληση, δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πάγια ρύθμιση στο ΚΕΑΟ, ρυθμίζοντας την οφειλή σε έως 12 δόσεις, οπότε η ασφαλιστική ικανότητα θα ανανεώνεται κάθε μήνα.

 

Το παράδοξο της τρίτης περίπτωσης, ενώ δηλαδή οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους να μην εμφανίζονται οι πιστώσεις τους, αποδίδεται στη διαφορετική ταυτότητα πληρωμής του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ και της αδυναμίας της μιας πλατφόρμας να «δει» την άλλη. Αποφασίστηκε λοιπόν, να δοθεί παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως τις 18 Απριλίου για τους επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους) είτε οφείλουν είτε όχι, ενώ για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, που ενώ έχουν πληρώσει τις εισφορές τους φαίνεται να χρωστούν, θα μπορούν να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα μεταβαίνοντας στον ΕΦΚΑ όπου ανήκουν, με το αποδεικτικό πληρωμής των εισφορών που φαίνονται ανεξόφλητες. Πάντως και για την κατηγορία αυτή το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου.

 

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται άμεσα νομοθετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής που αντιστοιχεί μόνον στις παροχές σε είδος και σε χρήμα, προκειμένου να ανανεώνεται ετησίως η ασφαλιστική ικανότητα, με την εξόφληση μόνον του συγκεκριμένου ποσού. Εκτός αυτού, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ, με τη δημιουργία ενιαίου κωδικού πληρωμής, τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες.

Εθνικές Εκλογές 2023 – Ράδιο Θεσσαλονίκη
In my views
Εθνικές Εκλογές 2023 – TV 100
In my views
ΔΙΟΝ TV Καλεσμένη στην εκπομπή “Για την Πολιτική” με το δημοσιογράφο Κώστα Πορτοκάλη – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
In my views

Πολυτεχνείου 12, 54625
Θεσσαλονίκη
2310 515 866
6982 082 902

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

ΝΔ