ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΓΡΑΝ ΨΗΦΩΝ

Η Υπουργός Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου, σε μία ακόμα προαναγγελία της πολυαναμενόμενης ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών στην ΕΡΤ1, εξήγγειλε ρύθμιση-τομή, όπως τη χαρακτήρισε, για τα εργασιακά, καθώς «…θα προβλέπει ότι οι απολύσεις στο εξής θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Επομένως, μετά την ψήφιση του νόμου, κανείς δεν θα μπορεί να απολύεται, αν δεν συντρέχει βάσιμος λόγος, που θα πρέπει να αποδεικνύεται συγκεκριμένα».

Τι συμπεραίνει κανείς ακούγοντας την ανωτέρω δήλωση; ότι σήμερα ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο του αναίτια και χωρίς προϋποθέσεις, το οποίο φυσικά είναι αναληθές. Το γεγονός ότι στην πράξη η εργοδοσία πολλές φορές αυθαιρετεί, ειδικά αυτά τα εφιαλτικά χρόνια της κρίσης, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν τον εργαζόμενο από την καταχρηστική απόλυση του εργοδότη, ή άλλως από την καταχρηστική καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

 

Η καταγγελία και έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση απαιτεί και αποζημίωση, σε περίπτωση μη τήρησής της, ήδη από το 1920! (ν.2112/1920). Η δε καταχρηστική-αναιτιολόγητη απόλυση είναι η χαρά των εργατολόγων, αν δει κανείς τη νομολογία των τελευταίων και όχι μόνο ετών. Παρόλα αυτά, μέσα στο γενικότερο κλίμα της προεκλογικής παροχολογίας και των fake news σε βάρος της αντιπολίτευσης, η κα Υπουργός βαφτίζει το κρέας ψάρι. Μετά το σκίσιμο των μνημονίων που έταζε on camera, πριν εκλεγεί, ο ΣΥΡΙΖΑ, μας τάζει σήμερα νέα ρύθμιση για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Η απορία μου είναι γιατί δεν περιφρουρεί τα θεσμοθετημένα και προβαίνει στη θέσπιση δήθεν νέων εργασιακών δικαιωμάτων;

 

Εδώ εργαζόμενοι απολύονται ενώ δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους και θα σωθούνε αν βάλουμε τον εργοδότη να πάει σε κάποιον δικηγόρο να του γράψει πέντε αράδες για ποιο λόγο κρίνει ακατάλληλο τον εργαζόμενο-εκθέτοντάς τον κιόλας τελικά; Στα ερωτήματα αυτά η αποστομωτική και μόνιμη απάντηση είναι, ναι αλλά ο Μητσοτάκης θα καταργήσει το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα(!), θα καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα φέρει ασφαλιστικό Πινοσέτ, θα μας βάλει να δουλεύουμε για να ζούμε κλπ., κ.λπ.

 

Ας αφήσουν τις κινήσεις εντυπωσιασμού εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν το τέλος. Ας προσπαθήσουν να συμμαζέψουν τίποτα από αυτά που σέρνονται μήνες τώρα, από τα υπαρκτά και τα θεσμοθετημένα, που τα έχουν εγκαταλείψει, καθώς η χώρα, δυστυχώς, βρίσκεται και θα βρίσκεται επί μήνες σε προεκλογική περίοδο και ας αναλογιστούν επιτέλους πως πίσω από κάθε απόλυση έχει προηγηθεί μία πρόσληψη. Αυτό που θα έπρεπε να έχουν ήδη εξασφαλίσει, είναι οι συνθήκες μιας επωφελούς εργασιακής σχέσης και για τα δύο μέρη, μέσα από την ελεύθερη οικονομία και όχι συνθήκες υποχρεωτικής παραμονής του ενός μέρους σε βάρος του άλλου. Όμως αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά μυαλά και ανοιχτή οικονομία, δηλαδή όχι ΣΥΡΙΖΑ.

Εθνικές Εκλογές 2023 – Ράδιο Θεσσαλονίκη
In my views
Εθνικές Εκλογές 2023 – TV 100
In my views
ΔΙΟΝ TV Καλεσμένη στην εκπομπή “Για την Πολιτική” με το δημοσιογράφο Κώστα Πορτοκάλη – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
In my views

Πολυτεχνείου 12, 54625
Θεσσαλονίκη
2310 515 866
6982 082 902

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

ΝΔ