Η συμμετοχή των γυναικών στα πολύπλοκα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Τα αυξανόμενα περιστατικά γυναικείας κακοποίησης, οι γυναικοκτονίες, ως τραγική κατάληξη εμμονικών, κτητικών, πατριαρχικών συντρόφων, επιβάλλουν την προβολή και την ανάδειξη του γυναικείου προτύπου, που θα εμπνεύσει και θα παρακινήσει περισσότερες γυναίκες να νιώσουν δυνατές και ικανές να κατακτήσουν τους στόχους τους. Να πιστέψουν, πως κάθε γυναίκα δικαιούται να ονειρεύεται, να διεκδικεί ό,τι την εμπνέει και ό,τι επιθυμεί, χωρίς ενοχές, χωρίς να επωμίζεται δυσανάλογα τις οικογενειακές υποχρεώσεις, που κατά κανόνα καταλήγουν να γίνονται βρόγχος που καταπνίγουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Ευτυχώς η σημερινή κυβέρνηση, πρωτοστατούντος του ίδιου του Πρωθυπουργού κ.Κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζει έμπρακτα τη γυναικεία ενδυνάμωση με τη θεσμοθέτηση μιας σειράς από μέτρα, που αφενός τις διευκολύνουν, προκειμένου να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους, αφετέρου βοηθούν να γεφυρωθεί το χάσμα στο πεδίο της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα δημιουργίας 120 χώρων φροντίδας βρεφών σε επιχειρήσεις, καθώς και το φιλόδοξο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», προκειμένου να συνδυάζει η νέα μητέρα την επαγγελματική της ζωή με τις οικογενειακές της υποχρεώσεις και να παρασχεθεί έτσι στήριξη στη γυναικεία εργασία. Με τον ν.4808/2021 θεσμοθετήθηκε η προστασία του εργασιακού περιβάλλοντος από διακρίσεις, παρενόχληση ή βία, η οποία προστασία μάλιστα θα διασφαλίζεται από το αρμόδιο αυτοτελές τμήμα του ΣΕΠΕ που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Με τον ίδιο νόμο αυξήθηκαν οι γονικές άδειες και εισήχθησαν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, ενώ με τη θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας χαράσσεται ένας νέος, πιο δίκαιος δρόμος κατανομής των οικογενειακών υποχρεώσεων. Σημαντικό επίσης μέτρο, αποτελεί το Σήμα Ισότητας σε επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές ίσων ευκαιριών σε εργαζομένους ανεξαρτήτως φύλου, ενώ με τη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες» προωθείται η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών σε τομείς νέων τεχνολογιών, έρευνας και καινοτομίας προκειμένου να γεφυρωθεί το έμφυλο χάσμα στους τομείς αυτούς.

Παρόλα αυτά, για να αποδώσουν όλες αυτές οι θετικές πρωτοβουλίες, θα πρέπει παράλληλα ο καθένας από εμάς, να στηρίζει έμπρακτα τη γυναικεία χειραφέτηση με κάθε αφορμή. Ως πολίτες έχουμε μια πρώτη ευκαιρία στις επικείμενες εκλογές να πούμε ΝΑΙ χωρίς περιστροφές στις γυναικείες υποψηφιότητες, έτσι ώστε να πετύχουμε την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Δεν αρκούν πλέον τα ευχολόγια και η χαλαρή στάση. Εμείς οι ίδιοι θα διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και θα καταρρίψουμε τα στερεότυπα.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στις κόρες μας και στους γιους μας, να τους παραδώσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με ανοιχτούς ορίζοντες, με ισχυρή δημοκρατία που ενισχύεται με την ανανέωση και την είσοδο νέων, διαφορετικών αξιόλογων φωνών.

Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιος;