Η Ελλάδα πράγματι αλλάζει

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, πως η χώρα μας, υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη, ενισχύεται και εξυψώνεται, χάρη σε μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων πρωτοβουλιών.

 

Η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης δικαιώνει την ελληνική προεδρία, υπό την έννοια της ομόφωνης υιοθέτησης, σε επίσημο κείμενο, των προτεραιοτήτων που έθεσε, ήτοι της διαρκούς δέσμευσης των μερών, «στις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, ως ακρογωνιαίο λίθο οικονομικής και κοινωνικής προόδου στην περιοχή μας», ενώ διαπιστώθηκε, πως η πλήρης ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξυπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον τόσο της περιοχής όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον εκπληρωθούν πλήρως οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

 

Ουσιαστική και εξαιρετικά σημαντική αποτελεί και η αναφορά στην ιδιαίτερη σημασία που απέδωσαν οι συμμετέχοντες στην ενίσχυση των συνεργειών στον τομέα της Εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας πως η εκπαίδευση είναι για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ένα ουσιώδες εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

 

Μετά την ιστορική παρουσία του Πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο και την κύρωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, προστέθηκε άλλος ένας κρίκος στις επιτυχίες μας  στη διεθνή σκηνή.

 

Οι πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις, επιβεβαιώνουν την επιτυχία των ελληνικών ενεργειών, και καταδεικνύουν την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Αυτή δεν περιορίστηκε στην αγορά οπλικών συστημάτων, των υπερσύγχρονων Rafale, των φρεγατών Belharra και των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Με συστηματική και άοκνη προσπάθεια, οι  παραγωγικές δυνάμεις της αμυντικής μας βιομηχανίας-ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά-που επί χρόνια ήταν ζημιογόνες για τον κρατικό προϋπολογισμό, μπήκαν σε αναπτυξιακή τροχιά, εφαρμόζοντας μάλιστα σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια εφαρμογές καινοτομίας και έρευνας, παράγοντας υψηλής ποιότητας ελληνικά αμυντικά προϊόντα, όπως το πρώτο ελληνικό drone!

 

Επίσης η επένδυση στον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που αναδεικνύεται σε κόμβο στρατιωτικής και εμπορικής σημασίας, φέρει την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού. Εκτός από τη διέλευση αμερικανικών και νατοϊκών στρατιωτικών μέσων, αναμένεται να αποτελέσει το μοναδικό σημείο εξαγωγής φορτίων σιταριού, ηλιόσπορου αλλά και σιδηρομεταλλευμάτων από την Ουκρανία-μέσω Μολδαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Αλεξανδρούπολης-προς τη Μεσόγειο, ελλείψει εναλλακτικής διόδου μετά τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και της αδυναμίας ουσιαστικά διέλευσης στα στενά του Βοσπόρου.

 

Όλα αυτά συντελούνται εδώ, στην Ελλάδα μας, που μόλις λίγα χρόνια πριν, παρακολουθούσε αμήχανα ως θεατής τις διεθνείς εξελίξεις και συνεργασίες, εξαντλώντας την αμυντική της πολιτική έναντι των τουρκικών προκλήσεων, σε  διαμαρτυρίες και διαβήματα. Σήμερα πλέον η τουρκική προκλητικότητα καταγγέλλεται με κάθε ευκαιρία από την ελληνική κυβέρνηση, σε όλα τα διεθνή Fora, εμπλουτίζοντας την αμυντική φαρέτρα της χώρας μας με επίσημες καταδίκες των παράνομων τουρκικών ενεργειών και παράλληλα τη σύνταξη τρίτων χωρών με την ελληνική πλευρά. Η στρατηγική αυτή σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αμυντικής μας ισχύος, καθιστούν πλέον τη χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη, με ισχυρότατες συμμαχίες, που απαιτεί την τήρηση του διεθνούς δικαίου και δεν αρκείται σε ευχολόγια και απλές διαπιστώσεις.

 

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 18-6-2022)

 

Πηγή: https://myportal.gr/i-ellada-pragmati-allazei/

Σε εκδήλωση στα Διαβατά η Κ. Ζιούτα
In my views
Μαντήλια για τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο
In my views
Η Ελλάδα πράγματι αλλάζει
In my views

Πολυτεχνείου 12, 54625
Θεσσαλονίκη
2310 515 866
6982 082 902

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

ΝΔ